ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Доброглед

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Доброглед
1 / 8

Село Доброглед се намира в североизточната част на България. Част от община Аксаково, област Варна. Отстои на 15 километра северозападно от гр. Варна, на 7 км северозападно от гр. Аксаково, на 25 км югозападно от гр. Девня.

обща информация

Близостта с Черно море и малката надморска височина определят мекия климат. Средногодишните температури на въздуха са около 12 градуса.
Постоянно пребиваващите жители са около 100. Също така има и много чуждестранни семейства, които вече са закупили имоти в селото.

инфраструктура

В Доброглед има читалище, кметство, поща, редовен транспорт, хранителни магазини, заведения, кабелна телевизия и интернет. До селото има чешма.
Селото е идеален избор за всеки, който би искал да почива сред спокойствие и тишина, сред величествени гори, без да бъде далеч от плажната ивица и удобствата на големия град. От Доброглед се разкрива прекрасна гледка към град Варна, Варненския залив, пристанището и заобикалящите го гори, които предлагат възможности за лов и пикник.

забележителности

Въпреки, че Доброглед се намира в близост до морската столица и едни от най-популярните български курорти като Златни Пясъци (40 км в западна посока от курорта), Св. Св. Константин и Елена (30 км в западна посока от курорта), Албена (37км в югозападна посока от курорта) и други, в непосредствена близост също има привлекателни места за туризъм и развлечения:

- Местността “ Батова” , представляваща внушителен горски масив, разположен предимно на територията на община Аксаково. Местността разполага с няколко хижи за отдих. Ежегодно се организират събори за надпяване и надиграване, които събират хора от целият регион.

- Природен парк “Побити камъни” е защитена местност, от която по-голямата част попада в границите на общината.

- Природен парк “ Златни пясъци” , който се намира се в най-източната част на общината и заема площ от 747 ха. Една трета от парка се намира на територията на община Аксаково. Преобладават широколистни и иглолистни видове като дъб, цер, габър, бук и бор.
- Аладжа манастир – единствения манастир в района, който се намира на територията на Природен парк “Златни пясъци”.
 
Текст:Мирела
Снимки:Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: