ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бенковски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Бенковски
1 / 6

Бенковски е село в Североизточна България, част от община Аврен, oбласт Варна. Намира се на 15 км от гр. Варна, на 15 км от общинският център с. Аврен и на 14 км от морският бряг.

обща информация

Населението наброява 474 човека. Релефът е равнинен. Климатът е умерено-континентален силно повлиян от близостта на Черно море - лятото е прохладно, есента - дъждовна, зимата е мека, а пролетта - топла и свежа. Надморска височина - 250 м.

 

инфраструктура

В селото има ОДЗ "Щастливо детство", пенсионерски клуб, читалище, парк, стадион, поща, църковен храм и джамия, хранителни магазини, кафене. Селото разполага с компютърна зала с интернет и библиотека.
Инфраструктурата е много добре развита. Бенковски е електрифицирано и водоснабдено, има редовен градски транспорт до гр. Варна и околните села. Местните жители ползват всички съвременни комуникации - интернет, кабелна телевизия, телефон.
В селото има множество културни и обществени събития. Всяка година се организира празнуване на Трифон Зарезан, Бабин ден, събора на селото - последната неделя на месец септември, храмовия празник, 8 март, Първа пролет и други.

природни дадености

Районът е екологично чист. Наличието на голям горски фонд, екологично чист въздух, липсата на промишлени предприятия и наличието на резервати създават благоприятни условия за развитието на екотуризъм.
Селското стопанство е отрасъл, който е застъпен в развитието на общината. Наличието на плодородни обработваеми земи и подходящ климат са предпоставки за това.

икономика

В с. Бенковски има ферма за щрауси, сладкарски цех, 2 цеха за мебели, фирма за производство на камини и производствена база за дялан камък, цех за производство и шиене на платна за яхти, развъдник за охлюви.

 

Източници: bg.wikipedia.org, информационен сайт на община Аврен
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: