ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Габърница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Габърница
1 / 4

Габърница е село в Североизточна България, част от община Ветрино, област Варна. Намира се на 35 км западно от областният център гр. Варна, на 15 км югоизточно от общинският център гр. Ветрино и на 15 км северно от гр. Провадия.

обща информация

Климатът в района е умерно-континентален, повлиян от близостта на най-източните дялове на Стара Планина. Характеризира се с прохладно лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Релефът е хълмисто-равнинен, селото е заобиколено от горски масиви, откъдето идва и името му. Населението наброява около 80 души. Надморска височина - 184 м.

 

история

Старото име на селото е било Ахър Кьой. Според предание по време на турското робство до селото е имало яхъри, в които почивали конете на пътуващите от Русе, Добрич и Силистра за Истанбул.
Сондажни разкопки са доказали, че край Габарница е имало късно антично селище от I-IV век. Някои историци твърдят, че повече от век по време на Османската империя Ахър кьой е било военизирано селище и се е ползвало със специален статут.

 

инфраструктура

В селото има хранителен магазин, кафене, автомобилен сервиз. В селото има етнографски комплекс, в който 5 месеца през годината се посрещат туристи от морските ни курорти. Инфраструктурата е отлична - селото е изцяло електроснабдено, водоснабдяването се извършва чрез централен водопровод, 2 селски чешми и над 20 кладенеца. За децата в училищна възраст е осигурен транспорт до училището в гр. Ветрино. Селото е разположено на 500 м от магистралата Варна-София. Пътят до селото и вътре в селото е в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва Габърница с гр. Варна и околните села.

природа и туризъм

В община Ветрино има четири язовира, които са зарибени. Те се намират в райони с живописна природа и примамват риболовците и любителите на водни спортове. Ловците може да отстрелват диви свине, благородни елени, сърни, лисици и др.
В с. Габърница има възможности за развитие на селски туризъм. Местни пчелари запознават гостите на селото с начина на събиране на екологично чист мед. Прекрасната природа, райската тишина и спокойствие и красивите къщи могат да превърнат Габърница в най-скоро време в китно етнографско селище.

 

забележителности

 

  • Етнографският комплекс “Родна стряха” в с. Габърница е открит за посетители преди няколко години. Разположен е в стара къща, реставрирана и превърната в музей на селския бит на среднозаможно семейство от края на ХІХ век. До етнографската сбирка функционира механа със 120 места на закрито и 60 на открито. Освен предмети на селския бит в музейната сбирка може да се види и демонстрация на ръчно плетиво и тъкане. Местен фолклорен състав и оркестър възстановяват пред туристите народни обичаи, песни и танци. На гостите се предлага още конна езда, разходка с файтон или каруца, както и включване в земеделската работа. Екскурзията до селото може да се съчетае с разходка до древната крепост Овеч.

 

Източник: www.narodnodelo.bg, интернет
Снимки: интернет

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: