ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Джулюница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Джулюница

Джулюница е село в община Лясковец, област Велико Търново.

Местоположение

Намира се на 3 км. от главният път София-Варна, на 23 км от Велико Търново и на 19 км от Лясковец. София е на 240 км, а Варна на 190 км.

Туризъм


Селото е разположено в хълмиста местност, на границата на Предбалкана с Дунавската равнина. Местността е много подходяща за отдих и туризъм.
В района има широколистна гора, която е идеална за лов.
През селото преминава река Джулюница, която в горното си течение е известна като Веселина и е подходяща за риболов, къпане и излет.

На 11 км от с. Джулюница се намира язовир Пехчана, в околността на който са изградени ресторант, както и база за риболов и водни спортове. На 20 км. в местността "Честово", край гр. Лясковец има изградена конна база за елитни състезателни коне.

В селището на Джулюница има интересни исторически находки: селищна могила от неолита, римска цитадела, византийско селище, тракийски гроб, както и останки от най-древния човек в Европа.

Основните отрасли в района са зеленчукопроизводството, винопроизводството, овощарство, животновъдство.

Инфраструктура


В селото има основно училище, кметство, детска градина, читалище, църква, магазини и медицински център.

Има редовен автобусен транспорт, както и жп линия, която свързва селото с общината и с останалите селища. Пътищата на територията на селото са третокласни, но добре поддържани.

Селото е електро и водоснабдено. На територията му има покритие на всички мобилни оператори, както и местен кабелен оператор.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: