ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Николаево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Николаево
1 / 1

Николаево е село в Северна България. То се намира в община Стражица, Област Велико Търново.

Името Николаево носят още един град и четири села в България. Селото получава името си след Освобождението. Кръстено е на загинал руски генерал в Руско-турската война.

Николаево отстои на 10 км северно от гр. Стражица, на 39 км североизточно от гр. Долна Оряховица, на 42 км в същата посока от гр. Горна Оряховица и на 50 км североизточно от гр. Велико Търново.

Надморската височина, на която е разположено селото е 200-299 м. Климатът е умереноконтинентален. Климатичните условия благоприятстват отглеждането на зърнени, някои технически култури (слънчоглед), зеленчукови култури, захарно цвекло, лозя и др.

Населението на селото по постоянен адрес наброява 89 души.

Николаево не предлага образователни и медицински услуги. В най-близкият град- Стражица има средно-образователно училище, професионална гимназия и две целодневни детски градини, както и обща и специализирана медицинска и стоматологична помощ.

Забележителности и туризъм:

 

В горния край на селото извира река Черни лом.

Другата забележителност на селото е могилата. Тя е почти в средата на селото, изкуствена е и е от стари времена. Върхът на могилата представлява кръгла и равна поляна.

Особено атрактивна е и селската чешма, която дори и в най сухите периоди не променя своя воден дебит и ниска температура.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com, http://bg.wikipedia.org.
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: