ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Медовница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Медовница
1 / 3

Мѐдовница е село в Северозападна България. То се намира в община Димово, Област Видин.

Отстои на 15 км югоизточно от град Димово, на 52 км в същата посока от Видин и на около 161 северозападно от София.

Средната надморска височина е 259 м. Релефът е високопланински. Климатът се характеризира със студена зима и горещо, сухо лято.

Населението наброява 312 души.

Село Медовница е на кръстопът между Видин, Монтана и Лом. По улиците му преминават много тирове и леки коли, движещи се от северозападната граница към столицата и за международния път Е-79.

Името на селото идва от факта, че жителите са се занимавали с пчеларство. Всяко семейство е имало най-малко по 30 кошера.

Най-близките целодневна детска градина, основно и средно училища и здравни заведения се намират в общинския център Димово.


Забележителности и туризъм:

На 6 км. южно от селото минава река Лом, а на 9 км. на север е яз. Дреновец, подходящи за риболов.

В района може да посетите още:

Пещера „Магурата”, намираща се на около 30 км западно. Пещерата е една от най-красивите в страната, част от Стоте национални туристически обекта. Издълбана е от тортонска река. Заема над 30 000 кв м площ, а общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 м.

Белоградчишките скали – едни от най-известните скални образувания в България, също част от Стоте национални туристически обекта. Намират се на 37 км югозападно.

Раковишкия манастир "Св. Троица", който се намира се на 48 км западно. Основан е през 10-11 век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през 17 век от Св. Пимен Софийски, но в края на 18 век е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ.

Източници: http://www.dimovo.bg, http://bg.guide-bulgaria.com.
Снимки: http://www.vidin-online.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: