ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Флорентин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Флорентин
1 / 7

Флорентин е село в Северозападна България. То се намира в община Ново село, Област Видин.

Разположено е в падина, на брега на река Дунав, най-ниската точка е 33 метра в устието на малка река, преминаваща през селото. Отстои на 18 км северозападно от областния център Видин, на 6 км югоизточно от общинския център Ново село и на 214 км в същата посока от гр. София.

Населението на с. Флорентин наброява около 390 души.

В района почвите и климатът са благоприятни за развитие на лозарството, винопроизвоството, а заедно с тях и на селския туризъм. По крайбрежието на Дунав има градини, в които се отглеждат зеленчуци. Населението на селото се препитава главно чрез селското стопанство, развит е риболова и по-малко дърводобива. Повече от половината територия на землището е с лозови масиви. Отглеждат се още зърнени култури и слънчоглед.

Децата могат да се обучават в близкото Ново село. Жителите могат да разчитат на медицински грижи от двама общопрактикуващи лекари и един стоматолог отново там, най-близкото медицинско заведение е в гр. Видин.

През селото минава шосе № 122 от Видин за Брегово през Ново село.

Най-високата точка в землището на селото е връх Бачовото 216 метра, разположен в лозовите масиви. От него извира и малката рекичка, дълга около 4 км. Край нея, както и по крайбрежието на Дунав има горски масиви, предимно от акация.

В селото има пенсионерски клуб, където възрастните могат да пият кафе,  стопански двор (на 1 км от центъра на селото в югоизточна посока), православен храм, читалище, поща, стадион, радиопредавател.

Забележителности и туризъм:

Близостта до река Дунав позволява през лятото да бъдат открити спокойни места за плаж и риболов.

В селото е изграден православния храм Възнесение Господне с много красив иконостас.

На 200 метра от брега се намира остров Флорентин, който е наносен и се появява само при маловодие, иначе е под вода, само няколко дървета са над водата.

Селото е известно и с 4-те си изворни чешми, от които едната (т.нар. "Турската") е с лековита вода за очни заболявания.

В гр. Видин интерес за туристите представляват: крепостта „Баба Вида”, датираща от X век, свързана с отбраната на града през цялото Средновековие, крепостта "Калето", Кръстатата казарма с уредена в нея етнографска експозиция, Турският конак "Колука", катедралата ”Св. Димитър”, Мавзолеят на първия български екзарх Антим I и др.

Източници: http://radiovidin.bnr.bg, http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.vidin-online.com, http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: