ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гостилица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Гостилица
1 / 5

Гостилица е село в община Дряново, област Габрово.

Отстои на 15 км северозападно от град Дряново, на 20 км северно от Габрово, на 35 км югозападно от Велико Търново и на около 200 км североизточно от столицата София.

Разположено е в Стара планина, на надморска височина от около 400м. На 2 км от селото преминава река Янтра. Климатът се характеризира с мека зима и топло лято.

Населението наброява около 370 души. В Гостилица имоти притежават граждани на Англия, Гермация, Франция и Обединените арабски емирства. Има редовен автобусен транспорт до Дряново и съседните населени места.

Селото има кметство, смесен магазин, църква, читалище с фолклорна група и няколко къщи за гости. Тук функционира основно училище, а най-близката детска градина е на територията на Дряново. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, а болница има отново в общинския център.

Всяка година на 21 септември се провежда събор.

 

Забележителности:

  • Само на 19 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и дряновската еко пътека.
  • В гр. Габрово може да се посети Етнографският музей "Етър". В музея са пресъздадени множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в национален стил.

Източници: blogspot.com, http://pochivka.bg 
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: