ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Паскалево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Паскалево
1 / 9

Паскалево е село в Североизточна България, част от община Добричка, област Добрич. Селото е разположено в средата на Добруджанското плато и се намира се на 12 км северно от гр. Добрич, на 15 км от гр. Генерал Тошево, на 43 км от гр. Балчик и на 43 км от кк. Албена.

обща информация

Релефът е предимно равнинен. Климатът е умерено-континетален с типичните за този район горещо лято, слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и хладна пролет. Населението наброява около 653 човека. Надморска височина 258 м. Старото име на Паскалево е било Ези бей.

 

история

Селото е създадено през 16 век около чифлика на турския бей Ези. Първите българи, водени от големият възрожденски деец Поп Паскал се заселват през 1832 г. Училището в селото е едно от най-старите в Добруджа. Предполага се, че е основано през 1848-1849 г. от същия Поп Паскал, чието име носи сега селото.

инфраструктура

В Паскалево има читалище, основно училище, ЦДГ, хранителни магазини, кметство, пощенски клон, лекарски кабинет, ветеринарна служба. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в много добро състояние. Има редовен автобусен транспорт до гр. Добрич и околните села.

В селото се развива животновъдство /говеда, овце и птици/ и земеделие /пшеница, ечемик, рапица/. Земята е изключително плодородна и местните стопани се гордеят с високите си добиви.

Китното, уютно и добре уредено село привлича с красивата си природа, добре изградена инфраструктура и близостта си до областният център Добрич. Паскалево предлага отлични условия както за развитието на селски туризъм, така и за целогодишно живеене.

Източник: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: