ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пчеларово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Пчеларово
1 / 4

Пчеларово е село в област Добрич, част от община Генерал Тошево. Намира се на 65км. от Варна, на 18км. от Добрич, на 13 км от гр. Генерал Тошево и на 40км. от гр. Балчик и морето.

Климатът е умерено-континентален. Релефът е равнинно-хълмист. Старото име на селото е било Ели бей.
Селище по тия места е имало още през трако-римската епоха. Около селото са открити могили и керамични фрагменти, които могат да се датират към първите векове след Христа. Местни хора са се натъкнали на землянки, в които са запазени части от битови вещи. През 50-те години на миналия век в дворове на къщите в Пчеларово са открити глинени съдове, върхове на стрели, части от оръдия на труда. Тези находки доказват,че селище е имало и през Средновековието – още по време на Първата и Втората българска държава.

В края на 60-те години на миналия век населението на селото е било 2000 души. По онова време Пчеларово е било едно от най-големите села в Добруджа Днес населението наброява около 580 души.

В селото има действащо читалище с богата библиотека, ЦДГ, поща, кметство, интернат, хранителни магазини, кафене, фурна, лекарски кабинет, православен храм, построен преди 150 години. Запазени са три стари богослужебни книги, печатани вероятно през 19-ти век. Върху иконите в храма е надлежно отбелязано от кого и кога са дарени. Най-близката болница се намира в гр. Генерал Тошево.

В селото живее английско семейство. Местните са заети предимно в зеленчукопроизводство и градинарство. Както подсказва името на селото в района има много пчелини и се добива висококачествен и екологично чист мед.

Източник: www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: