ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стефаново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Стефаново
1 / 26

Стефаново е село в Североизточна България, част от община Добричка, област Добрич.

Разположено е на главен път Добрич-Албена и се намира се на 7 км южно от Добрич, 28 км от Албена и на 45 км от Варна. Населението наброява над 970 човека.

обща информация

Старото име на селото е било Айорман, което на турски означава Меча гора. Селото е едно от най-старите в Община Добричка. Надморска височина 265 м. Релефът е равнинен. Климат - умерено-континентален характеризиращ се със студена, снежна зима, прохладна пролет, горещо лято и слънчева есен.

 

инфраструктура

В селото има кметство, поща, основно училище, ЦДГ, читалище с богата библиотека, хранителни магазини, ресторанти и кафенета, лекарски и зъболекарски кабинети, малък парк, детски площадки. Много от местните хора са засадили цветя пред домовете си, което придава неповторим облик на селото. Налице са всички съвременни комуникации - сателитна телевизия, интернет, покритие на всички мобилни оператори.
Инфраструктурата е много добре организирана - пътищата са в отлично състояние. Cелото е водоснабдено и електрифицирано, oсигурен е редовен обществен транспорт до гр. Добрич и околните села. Селото е тихо, спокойно и много зелено. Много чужденци са избрали Стефаново за свой втори дом - собственост в селото са закупили граждани от Англия, Ирландия, Русия и Германия.

перспективи за развитие


Местните жители са заети в селското стопанство, много от тях работят в гр. Добрич, който се намира само на 10 мин с кола от селото. В районът, известен като "Житницата на България" има отлични yсловия за отглеждане на пшеница, царевица и ечемик, а също така и на маслодайни култури - слънчоглед и рапица. В селото има и частна ферма за отглеждане на гъски.
Отличната инфраструктура, благоприятните климатични условия и близостта до областният център Добрич правят Стефаново привлекателно място за живеене и развитие на частен бизнес.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: