ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Безводица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Безводица
1 / 6

Безводица е село в Североизточна България, част от община Балчик, област Добрич. Намира се на 23 км северозападно от гр. Балчик и морският бряг, на 12 км от североизточно от гр. Добрич и на 65 км северозападно от гр. Варна.

обща информация

 

Безводица е малко село с равнинен терен, разположено в близост до пътя Балчик- Добрич, в близост до прекрасна гориста местност. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и хладна пролет. Разположението на село Безводица е много благоприятно. То е заобиколено от гори и малки езера, които го защитават от ветрове и са благоприятно място за прелетните птици, които са основната атракция и забележителност на селото. Населението наброява около 380 човека. Надморска височина 278 м.
Старото име на населеното място е било Сусус кьой, което в превод от турски език означава "безводно село".

инфраструктура

 

В селото има детска градина, младежки клуб с дискотека, здравна служба, футболно игрище, хранителни магазини, бистро, ферма за щрауси. Всички домакинства в Безводица са водоснабдени и електрифицирани. В селото има 9 кладенеца, като един от тях датира още от римско време. Пътищата са в много добро състояние. Има редовен автобусен транспорт до гр. Добрич и околните села. За децата в училищна възраст общината организира безплатен транспорт до учебни заведения в гр. Добрич.
Селото е известно с многото си щъркелови гнезда, а според стари предания където има щъркели хората се радват на здраве и щастие.

перспективи за развитие

Местните хора са заети предимно с животновъдство и земеделие, като земите се стопанисват от две земеделски кооперации. Земята е плодородна и има отлични условия за отглеждане на слънчоглед, рапица, пшеница.
Близостта до гр. Добрич, добрите транспортни връзки, красивата природа и екологично чистата околна среда създават добри предпоставки за развитието на селски и еко-туризъм. Фермата за щрауси също привлича много хора, любопитни да видят отблизо тези чудати птици.

забележителности

 

  • Един от жителите на Безводица е организирал в дома си своеобразен музей, посветен на щъркелите. Посещават го много туристи - както българи, така и много чужденци. Щъркелите са голяма рядкост в Европа. Има ги в България и Северна Гърция, Румъния, Унгария, Полша и Украйна. Затова и много западноевропейци идват тук, за да видят на живо тази красива емблематична птица. Семейната къща, в която се посрещат гостите, е построена през 1896 г. Първите щъркели се "заселили" в двора година по-рано. Отначало гнездели на брястово дърво. След като то изсъхнало, се изместили на акацията, която се е запазила и до днес. Човекът е направил четири щъркелови гнезда на електрически стълбове. Той се грижи за птиците и поддържа гнездата им. От НЕК пък му осигуряват специален кран, за да поддържа гнездата, които са върху електрическите стълбове.


Източник: http://www.balchik.bg; http://www.ndt1.com, http://www.fermer.bg
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: