ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Загражден

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Загражден
1 / 9

Загражден е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен

В България има още едно населено място със същото наименование в община Баните, област Смолян

Отстои на 17 км северозападно от гр. Гулянци, на 42 км западно от гр. Никопол и на 53 км северно от гр. Плевен. Съседното село Дъбован е на 5 км източно, а столицата София е на 202 км югозападно. 

Разположено е на брега на река Дунав, като надморската му височина е около 23 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и студена зима.

Постоянното население наброява 394 души.

Автобусен транспорт го свързва с общинския център. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, главните улици са асфалтирани и осветени. Мобилните оператори имат покритие. Прокарана е и интернет връзка.

В селото функционират кметство, читалище, магазин и кафене. Най-близкият общопрактикуващ лекар работи в с. Дъбован. Най-близката болница, както и училища са на територията на общинския център гр. Гулянци.

Брегът на река Дунав е любимо място за риболов, почивка и плаж.

Най-интересната историческа забележителност наблизо е археологическият резерват Улпия Ескус до село Гиген (10 км). Той е паметник на културата с национално значение и представлява останки от римски и византийски град. По това време в самото село Загражден е имало наблюдателна кула част от града. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://zagrajden.blogspot.com/ http://www.zagrazhden.eu/
Снимки: интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: