ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Муселиево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Муселиево
1 / 5

Муселиево е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен

Отстои на 14 км югозападно от гр. Никопол и на 41 км североизточно от гр. Плевен. Съседното село Евлогиево е на 3 км източно. Столицата София е на 206 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, на брега на река Осъм, а надморската му височина е между 1 и 49 м. Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди. Зимата е тежка поради обилните снеговалежи и огромните преспи. Лятото е сухо и горещо, но почвата е подходяща за земеделие.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население наброява 871 души. 

В Муселиево функционират кметство, читалище, целодневна детска градина, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на местните жители. Най-близките учебни заведения са в Никопол, а специализирана медицинска помощ ще получите на територията на гр. Плевен. 

Туризъм и забележителности

Църквата в селото е завършена през 1903 г. 

Районът около селото е богат на пещери. Една от тях е известна с това, че е местообитание на рядък вид защитени прилепи. За отвесната скала до най-голямата пещера се носят легенди. Тя се нарича Нанин камък, а името ѝ идва от това на момиче, което се хвърля от тази 100 метрова скала и загива, за да не стане съпруга на турския бей.

В северния край на Муселиево може да бъде видян 500-годишен дъб. На брега на река Осъм има останки от палеолитно находище.

Град Никопол е богат на забележителности като чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

На по-малко от 35 км е природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: