ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ореховица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Ореховица
1 / 1

Ореховица е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен.

Отстои на 18 км северозападно от Долна Митрополия, на 31 км в същата посока от град Плевен, на 11 км от гр. Тръстеник и на 180 км североизточно от столицата София.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Много добре уредено е и има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

Селото е разположено на десния бряг на р. Искър в Централна Дунавска равнина, а надморската му височина е 116 м. Климатът в района е умерен и се характеризира със студена зима и горещо лято, количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява около 1468 души.

Тук работят кметство, поща, църква, читалище, училище, детска градина, магазини и заведения, има стадион, както и футболен клуб. Двама общопрактикуващи лекари се грижат за населението. Най-близкият медицински център е в Долна Митрополия, а болничната помощ се осъществява на територията на Плевен.

Туризъм и забележителности

Църквата „Св. Симеон Стълпник” е построена през 1896 г. и е обявена за паметник на културата. В селото има три изворни чешми.

В Ореховица е събрана музейна експозиция и със собствени средства жителите се включват в изграждането на музей, който ще е единствен, както за селото, така и за цялата община.

Природни забележителности са местностите Лагера, Ореша и Парка край селото. В района му могат да бъдат видени и останки от антично селище, крепост Калето и водопровод.

Близостта до р. Искър създава отлични условия за риболов и излети сред природата.

На двадесетина километра, близо до с. Гиген, се намира античното селище Улпия Ескус. Там има любопитни за туристите останки от римски и византийски град.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: