ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стежерово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Стежерово
1 / 11

Стежерово е село в Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен.

Отстои на 26 км северно от гр. Левски, на 48 км североизточно от гр. Плевен, на 24 км югоизточно от гр. Белене и на 25 км югозападно от гр. Свищов. Съседното село Божурлук е на 5 км северно, а село Българене е на 10 км югозападно. Столицата София е на 214 км в същата посока.

Разположено е в Дунавската равнина, в близост до течението на р. Осъм, а надморската му височина достига 116 м. Разделено е на три махали - Припека, Черковна и Коджабашка. Климатът в района е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и сравнително студена зима.

Постоянното население на селото наброява около 514 души.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места - намира са на главния път, който свързва Свищов и Плевен. Изградени са водопреносна и електропреносна системи, както и телефонна централа. Всички мобилни оператори имат покритие. Централните улици са асфалтирани и осветени.

Тук функционират кметство, магазин и заведение. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на местните. Болница, както и учебни заведения ще откриете в общинския център.

Tourism and landmarks

Църквата "Св. Димитър" е завършена през 1869 г.

Името на селото е свързано с думата стежер - едно от названията на дървото дъб.

В землището му са открити няколко могили, за които се предполага, че са останали от римско време и са служили за военнонаблюдателни постове и за пътни показатели.

Забележителности, които може да посетите в района на Свищов са местността Текирдере, където е започнала Освободителната война, и където е издигнат голям възпоменателен парк „Паметниците”. Наблизо са местността Калето, където са останките от античния град Нове и средновековния Стъклен, както и местността Писаните камъни. На 10 км от Свищов е третият по големина български остров в Дунав - Вардим, който е природен резерват.

Природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова е друга забележителност. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: