ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черковица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Черковица
1 / 7

Черковица е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен

Отстои на 6 км западно от гр. Никопол и на 50 км северно от гр. Плевен. Съседното село Муселиево е на 10 км южно, а столицата София е на 204 км югозападно.

Разположено на самия бряг на река Дунав и до течението на р. Осъм, а надморската му височина достига 80 м. Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди, с горещо лято и студена зима.

Удобен автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население наброява 497 души. 

Тук функционират кметство, читалище, детска градина, магазини и заведения. Медицинска помощ ще получите в центъра в гр. Никопол, а болница ще открието в областния град. 

Туризъм и забележителности

Дунавският риболов е един от поминъците на местното население. В околностите на селото може да се практикува спортен риболов на плувка и дъно.

Групата Калушари към читалището съхранява традиционни влашки обичаи.

На Тодоров ден се организират традиционните надбягвания с коне

В местността Манастира, край устието на река Осъм, се намират ерозиралите останки от римската крепост Asamus

Град Никопол е богат на забележителности като чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

На по-малко от 40 км е природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: