ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чомаковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Чомаковци
1 / 5

Чомаковци е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен.

Отстои на 6 км северно от гр. Червен бряг, на 65 км западно от областния център гр. Плевен и на 131 км североизточно от столицата София.

Ж.п. транспорт и редовна автобусна линия свързват селото с околните населени места.

Чомаковци е разположено в средната част на Дунавската хълмиста равнина, а надморската му височина е около 100 м. Климатът в района на селото е умерен и се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена и с обилни снеговалежи.

Постоянното население на селото е около 600 души.

В него функционират кметство, читалище, църква, магазини. В селото има основно училище и професионална гимназия. Най-близката болница е в гр. Червен бряг - МБАЛ – Червен бряг, където има и други здравни заведения. В селото работи стоматологична практика.
Чомаковци е с добре поддържана пътна инфраструктура. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи, както и канализация.

Туризъм и забележителности

Селото е разположено на горното течение на река Искър. Река Златна панега се влива в Искър при град Червен бряг и оттам започва неговото долно течение.
Близо до селото може да се посети античната и средновековна крепост "Чомаковско градище", както и тракийската крепост "Калето".

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.chervenbryag.eu
Снимки: http://panoranio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: