ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вълчитрън

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Вълчитрън
1 / 4

Вълчитрън е село в Северна България. Намира се в община Пордим, област Плевен

Отстои на 6 км южно от гр. Пордим и на 24 км югоизточно от гр. Плевен. Столицата София е на 180 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, а надморската му височина достига 165 м. Климатът е  умерено-континентален и  сравнително сух. Зимата е особено студена. Пролетта е топла, а лятото - изключително горещо.

Постоянното население наброява около 1035 души. 

Вълчитрън е сравнително добре уредено село - главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, детска градина, основно училище, търговски обекти и заведение. Медицинското обслужване на местното население е поето от двама общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Най-близката болница е на територията на град Плевен, а в Пордим работят средни училища. 

Според легендата името на селото идва от това, че местността около него била обрасла с тръни, в които една вълчица родила своите малки. Минаващи хора ги видели и предупредили останалите да внимават, че край селото има вълци в тръните - от там дошло името Вълчитрън. 

В селото има футболен клуб "Ботев", ловно-рибарска дружина, както и отбор по конен спорт. Трите микроязовира в района създават добри условия за любителите на риболова.

Църквата "Свети Константин и Елена" е завършена 1895 г. и представлява голяма куполна сграда с оригинални стенописи и икони от края на ХVІІІ век.

Вълчитрън става световноизвестен с откритото през 1924 г. Тракийско златно съкровище, датиращо от 13 век пр.н.е. Това е най-голямото златно съкровище в Европа и е изработено от чисто злато с естествени сплави от сребро, мед и желязо. То тежи 12,425 кг и се състои от 13 предмета. Предполага се, че съдовете са били използвали за религиозни ритуали, изпълнявани от тракийските царе-жреци. По-специално ритуали и богослужения свързани с бог Дионис. Сега то може да бъде видяно в Националния исторически музей. 

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://trakite.info, http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: