ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горнослав

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Горнослав
1 / 11

Горнослав  е село в Южна България. То се намира в община Асеновград, Област Пловдив.

Отстои на около 14 км югоизточно от гр. Асеновград, на около 33 км от гр. Пловдив и на около 180 км от столицата гр. София в същата посока.

Редовен автобусен транспорт свързва селото с Асеновград и околните населени места.

Релефът на селото е планински, а надморската височина е около 538 м.
През землището на селото преминават две малки реки – Сушица и Луда Яна
Климатът в района е между преходно-континентален и планински, характеризиращ се с мека зима, топло през деня, прохладно вечер лято и продължителна есен.

Населението на Горнослав е около 83 жители.

Инфраструктурата е уредена с частично асфалтирана улична мрежа, водоснабдяване, телефонна мрежа и покритие на мобилните оператори.
В селото са налични търговски обекти.

Медицинско обслужване на жителите на селото предлага общопрактикуващ лекар в с. Червен, на около 4 км на север. Най- близките болници, училища и детски градини се намират в Асеновград.

Забележителности

Древната история на Горнослав се обуславя от специфичното географско и стратегическо място на региона – близостта му до култовото енеолитно светилище в местността Лопките от V – ІV в. преди Христа (на около 5 км), пътя до древното тракийско светилище на бесите - „Белинташ” от ІV – І в. преди Христа (на около 15 км) и християнското светилище „Кръстова гора” от ХІІ – ХІV в. след Христа (на около 10 км)
В местността Палихор през 1962 г. е открито т.нар. „Горнославско златно съкровище” с множество монети от династията на Алексий Комнин. Съкровището е изложено в Пловдивския археологически музей, а част от него се намира и в Националния исторически музей.
Църквата „Св. Атанасий“ е възстановена през 1848 г., след като хора от селото занасят прошение до султан Абдул Меджит в Цариград.

Яз. Сушица се намира на около 2 км югоизчотно от селото, а на около 5 км северно е яз. Червен. Те са привлекателни дестинации за любителите на риболова в района.

Източници: http://bg.wikipedia.org , http://www.asenovgradnews.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: