ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калековец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Калековец
1 / 4

Калековец е село в Южна България. То се намира в община Марица, Област Пловдив.

Село Калековец отстои на 14 км североизточно от гр. Пловдив, на около 29 км северно от Асеновград, на около 18 км югозападно от гр. Раковски и на около 45 км източно от гр. Пазарджик. Покрай селото на около 1 км в североизточна посока минава една от най-големите реки в България - Стряма.

Населението наброява около 2600 души.

Релефът в района е равнинен. Климатът е преходно-континентален. Зимният сезон е сравнително мек и топъл, а лятото е горещо. Средната януарска температура е около 0°C, а средната юлска е около 23-24°C.

В селото има читалище, в което се провеждат курсове по народни танци и народно пеене, църква, библиотека, училище, детска градина, аптека, три стоматологични кабинета и общопрактикуващ лекар. Редовна автобусна линия го свързва с гр. Пловдив и съседните села.

В района на Калековец се намират редица интересни туристически обекти. Някои от тях са:

Пловдив, приютил едно от най-красивите кътчета от българската история - Старият град, малък Възрожденски остров в центъра на Пловдив. Забележителностите на града  са много: Джумая Джамия от XIV-XV в., Катедралната църква “Св. Богородица”, построена по времето на Мурат II (1844), Църквата “Св.св. Константин и Елена”, построена през 1832 г., Църкватa “Св.Марина” с изключителен иконостас (1856).
Античният театър се намира до южния вход на крепостта Филипополис. Построен от Марк Аврелий през II в., той е най-добре запазеният амфитеатър по нашите земи. Археологическият комплекс Небет тепе включва останки от тракийско селище. От централната част на Стария град могат да се видят стените на крепостта Филипополис.

Асеновград - скалният феномен Беланташ. Други природни забележителности са резерватът Червената стена в землището на село Бачково, пещерата Топчика, местността Усойката (в землището на село Добростан) и местността Лале баир в землището на града.

Раковски – Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове” – Раковски се провежда ежегодно и е най-значимата и масова културна проява в региона. Участват над 2000 изпълнители от цяла България и различни европейски страни – Сърбия, Гърция, Македония, Румъния и Ирландия.

Използвани източници: bg.guide-bulgaria.commaritsa.orgbg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: