ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

c. Ястребино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Търговище - с. Ястребино
1 / 4

Ястребино е село в Североизточна България. Намира се в община Антоново, Област Търговище.

С. Ястребино отстои на 6 км източно от гр. Антоново, на 42 км западно от гр. Търговище, на 37 км южно от гр. Попово, на 57 км източно от гр. Велико Търново, на 170 км западно от гр. Варна и на 280 км източно от гр. София, в непосредствена близост до главния път София-Варна.

Надморската височина на селото е 363 м. Климатът е умерено-континентален. Лятото е сухо и горещо, а за зимата са характерни студени североизточни ветрове.

Населението наброява около 65 души. Местните се занимават основно растениевъдство и животновъдство. 

Достъпът до селото се осъществява по асфалтов път, с автобус от гр. Търговище, гр. Омуртаг, гр. Горна Оряховица, гр. Велико Търново и гр. Сливен (през гр. Котел). С. Ястребино е електрифицирано и водоснабдено. Разполага с една къща за гости, на брега на яз. Ястребино. Най-близките медицински център, детска градина, училище, хотел се намират в гр. Антоново. В селото има църква от 17 век, която в момента не функционира.

ТУРИЗЪМ и ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Запазената природа и меката зима в с. Ястребино са добра предпоставка за развитие на селски, екологичен и ловен туризъм. Селото е в чист район, с красива природа - вековни широколистни гори, в близост до язовир Ястребино. Пасищата дават възможност за събиране на билки, гъби, диворастящи плодове. Язовирът предлага възможности за лов и риболов (бяла риба и каракуда).

В селото се намира националният детски комплекс „Ястребино”, който предлага еко-туризъм и къщата-музей „Братя Калайджийски”.

На територията на Общината са регистрирани 137 паметници на културата, като Римския мост, Калето, Гърбавата чешма, които се намират на 31 км южно от с. Ястребино, в с. Стеврек.
В гр. Антоново може да разгледате Архитектурно-скулптурен ансамбъл „Клада”, Паметник на 6-те загинали партизанчета, Паметник на загиналите партизани и ятаци и др.

Източници:  antonovo.bg , bg.wikipedia.org 
Снимки:       panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: