ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Книжовник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Книжовник
1 / 9

Книжовник е село в Южна България. То се намира в община Хасково, Област Хасково.

Селото се намира на 15 км югоизточно от гр. Хасково, на 80 км. северозападно от Свиленград и на около 95 км югоизточно от Пловдив. Най-близките гранични пунктове са Капитан-Андреево - Капъкуле на границата с Турция и Капитан Петко войвода - Орменион на границата с Гърция. Съседни села са Манастир, Жълти бряг и Долно Войводино. 

През Книжовник минава железопътната линия Русе-Подкова и път 5074. Освен жп-гарата, редовен автобусен транспорт свързва селото с други населени места. 

Надморската височина е 215 м. Климатът е умереноконтинентален - горещо лято, хладна зима и малки количества валежи. Благоприятни възможности за отглеждането на пшеница, сусам, царевица и особено на памук и тютюн.

Населението е около 600 души.

Книжовник е благоустроено, чисто поддържано и с добре развита инфраструктура село. Изградени са водоснабдителна, електропреносна и съобщителна мрежи. На територията на селото функционират кметство, поща, ОУ "Васил Левски", целодневна детска градина "Калинка", народно читалище "Изгрев 1900-Книжовник", магазин, ресторант, стадион. Има общопрактикуващ лекар и стоматолог, но специализирана медицинска помощ ще откриете в областния град Хасково.

Стадионът в Книжовник носи името на гордостта на селото - легендарния футболист Петър Жеков, най-добрият български голмайстор за всички времена. Книжовник влиза в Рекордите на Гинес с най-голямата златна обувка, направена в чест на известната личност, родом от селището.

Туристически обекти и маршрути

На около километър се намира язовир Книжовник, а другият близък язовир е "Студен кладенец", на 20-тина км. В близост се намират археологически разкопки на старо селище, римска крепост и Тракийският дъб (вечнозелено дърво, на повече от 40 г, високо 10 м, единствен екземпляр познат на Земята).

 

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: