ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Абланица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Абланица

Абланица е село в Югозападна България. То се намира в община Хаджидимово, Област Благоевград.

Със същото име съществуват още две села  - в община Ловеч, област Ловеч, и в община Велинград, област Пазарджик. Село Абланица се намира на 22 км. югоизточно от град Гоце Делчев, на 10,5 км североизточно от гр. Хаджидимово и на 120 км югоизточно от гр.Благоевград. Селището е най-голямото в община Хаджидимово.

Селото се намира на 550 – 600 м надморска височина. Релефът е полупланински.


Климатът е преходно-средиземноморски, характеризиращ се с мека и дъждовна зима и топло и сухо лято.
Селото е електрифицирано, водоснабдено, канализирано; голяма част от уличната мрежа е асфалтирана. Населението е приблизително 2 780 души.

Има добра транспортна мрежа. В село Абланица има цех за обувки и няколко шивашки цеха за дрехи. Жителите се прехранват още с животновъдство и растениевъдство, от което най-добре развито е отглеждането на тютюн.

В селото има едно основно училище, открито още през 1925 година, читалище, към което има библиотека, киносалон и мъжка фолклорна група. В Абланица са разкрити детска градина, детска ясла, селски здравен участък, аптечен филиал и пощенски клон.

Селото има богата история. Историческите извори показват, че Абланица е едно от най- древните селища по поречието на река Места в областта Чеч.

 Край него са намерени гробове от късния период на желязната епоха, от античната и средновековната епоха с разнообразен гробен инвентар.

На няколко километра от селото, по течението на р. Бистрица, може да се види стоящ от векове римски мост. Той е свидетелство за нахлуването на Римската империя в нашите земи преди столетия.

Източници: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: