ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Беласица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Беласица
1 / 6

Беласица е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, област Благоевград.

Отстои на 6 км югозападно от гр. Петрич, на 85 км в същата посока от гр. Благоевград, на 179 км от гр. София и на 20 км югоизточно от ГКПП Златарево.

Село Беласица е разположено в полупланинска местност в северното подножие на планина Беласица, в регион Подгорие. Надморската височина е около 500 м. Реките Струмешница и Иваник текат в близост.

Климатът е преходно-средиземноморски с горещо, продължително лято и мека, краткотрайна зима.

Населението е приблизително 1100 души.

Селото е с добра инфраструктура. То е електрифицирано, водоснабдено, с частична канализация и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор, основно училище, целодневна детска градина, общопрактикуващ лекар, стоматолог и търговски обекти.
Храмът "Св. Пророк Илия" е паметник на културата.
Съборът на селото се чества на 20 юли – Илинден.

В района добре развито е овощарството (череши, праскови) и зеленчукопроизводството.

Туризъм

Беласица е китно и спокойно селце, сгушено в полите на планината. То се намира на територията на Природен Парк "Беласица", който е най-новият природен парк в България. Паркът е създаден с цел опазване на вековни букови и кестенови гори, защитени и ендемични растителни и животински видове и уникални, представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината. Паркът е чудесно място за развиването на еко-туризъм.

В района на селото е възможно организирането на планински преходи, ловуване, риболов, събиране на кестени и гъбарство.

Село Марикостиново (21 км) е известен балнеоложки център. В района на селото, северозападно от него има лековити горещи минерални извори.

Два от 100-те национални туристически обекти могат да се посетят в района – местността Рупите (18 км) и Самуиловата крепост (15 км).

Източници: bg.wikipedia.org
Снимки: belasitsa.com; panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: