ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брезница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Брезница
1 / 24

Брезница е село в Югозападна България. То е част от община Гоце Делчев, област Благоевград.

Намира се на 17 км северозападно от град Гоце Делчев, на 109 км югоизточно от областния център Благоевград и в същата посока съответно на 58 и 53 км от Разлог и един от най-популярните курорти в България – Банско. Столицата София е разположена на около 202 км в посока северозапад.

Село Брезница се намира на източния склон на Пирин планина, на двата бряга на река Туфча. Средната надморска височина в района е около 715 м. В близост до селото са красивите Брезнишки езера.

Със своето население, наброяващо около 3350 души, Брезница е второто по големина селище в община Гоце Делчев след общинския център.

Основната земеделска култура е тютюнът, като също така се отглеждат и насаждения за производство на тревни фуражи.

ИНФРАСТРУКТУРА

Селото разполага с добре развита инфраструктура – повечето улици са асфалтирани и осветени. Водоснабдено и електрифицирано е, с изградена канализационна система и телекомуникационна мрежа, всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Брезница се намира на 10 км от второкласния път 19, свързващ Разлог с Гоце Делчев и съседна Гърция.

Селото разполага с кметство, джамия, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", две читалища "Петко Рачов Славейков" и "Пенчо Славейков", обединено детско заведение "Еделвайс" и множество хранителни магазини и заведения.

За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози, а най-близката многопрофилна болница се намира в град Гоце Делчев.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Една от най-популярните за Брезница забележителности е т.нар. Женска седянка на мюсюлмански жени, при която местни жени тъкат на вертикален домашен стан и представят традиционни песни и обичаи на с. Брезница в оригинални носии.

Жените организират и изложба-базар на занаятчийските изделия, които произвеждат. В селото все още се подготвя сватбен чеиз за момите /т.нар. прикя/. На изложбата се приготвя домашен обяд с местни специалитети като боб в гърне с пастърма на открит огън и специална халва.

Най-известните природни забележителности в района са двете пещери - Чаталестата /дълбока 25 метра/ и Туфча /дълбока 12 метра/. Наблизо се намират и красивите Брезнишки езера, които представляват група от три езера, разположени в Брезнишкия циркус.

В местността Попови ливади /или Папазчаир/ на 16 км от Брезница и надморска височина 1412 м има ски-писта, съоръжена с влекове и спортна площадка, която е подходяща за любителите на зимни спортове.

На 25 км южно от Брезница се намира село Делчево. Ежегодните културни фестивали и туристически атракции за Еньовден и Трифон Зарезан, провеждани там, привличат все повече почитатели на местната култура и традиции, а архитектурните и исторически забележителности - все повече чуждестранни туристи.

На около 21 км югоизточно от селото са разположени прочутите Огняновски минерални извори, а над тях се подреждат архитектурните шедьоври Лещен и Ковачевица. Край тях се намира местността Караорман — гора, населявана от много видове диви животни.

Късноантичната крепост Момина кула се намира на около 25 км северно от Брезница, близо до село Кремен. Крепостта е обявена за археологически паметник от национално значение.

Източници: Мирела, http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com, http://grandmufti.bg
Снимки: http://www.panoramio.com/, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: