ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добърско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Добърско
1 / 5

Добърско е село в Югозападна България. То се намира в община Разлог, област Благоевград.

местоположение

Добърско е разположено в южните поли на Рила на 1050 метра надморска височина. Намира се на 70 километра от областния център Благоевград, на 17 от Банско и на 18 от Разлог. През землището на Добърско тече река Клинощица, а през самото село притокът ѝ Клинец.

Само на 180 км южно от столицата, в южните склонове на Рила планина, на 1070 м. надморска височина , е разположено село Добърско. В землището на селото започва защитената територия на Национален парк Рила.  Природните богатства, мекият климат и спокойствието ще откъснат всеки посетител от забързаното и сиво ежедневие и той ще се потопи в чистотата на планината

Забележителности

Най-близката забележетелност от центъра на селото е живописния 30-метров водопад „Щрокалото”. Покрай него се вие и малката рекичка Клинеца /реката разделя селото на източна и западна част.

По време на страшна буря преди 4 години в околностите на селото се разкриват тухлени арки, образуващи неголям тунел. След това е установено, че това всъщност е антична керамична пещ, предназначена за производство на тухли и керемиди. Извършват се и археологически разкопки, като в работата са привлечени студенти от България, Чехия, Швеция, Великобритания, Холандия и Италия.

След като е разкрито част от съоръжението се установява, че това е двукамерна полувкопана в земята пещ с правоъгълна издължена форма. Вероятно там е имало работилница, където керемидите и тухлите са оформяни, а след това са складирани на сухо място, където трябвало да престоят известно време за да изсъхнат преди изпичането. 

Добърската пещ може да бъде поставена най-общо в периода III - VI в. и е една от малкото пещи от този тип открити на територията на България. Тя е изключително добре съхранена и въпреки, че не е единствена, тя представлява уникален и изключително ценен паметник.

 

Източник:  http://dobarsko.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: