ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Капатово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Капатово

Капатово е село в община Петрич, област Благоевград

Местоположение


Селото се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин. На 20 км е от Петрич, на 16 км от Сандански, на 70 км от Благоевград и на около 170 км от София.

Туризъм


До селото тече р. Струмешница, която се разстила в невероятно красива лонгоза до село Самуилова крепост и изградения от ЕС атрактивен комплекс. Близостта на селото до СПА комплекси с национално значение (горещите извори на Рупите - 7 км; Петрич - баните - 5 км; Сандански - 15 км; Марикостиново - калолечение- 6 км; Кромидово - басейни с минерална вода), мекият средиземноморски климат и невероятната панорама на планината Беласица и гр. Петрич създават неповторима привлекателност на този район.
Югоизточно от селото тече и Мелнишка река, която е подходяща за риболов и излет.

Районът е екологично чист и изключително плодороден поради своя климат, който благоприятства отличното развиване на селското стопанство в Югозападна България. Земята е подходяща за всякакъв вид трайни насаждения, като овошки, лозя, а също така и за изграждане на соларна станция. Районът е известен с развито животновъдство, земеделие и лозарство.

Капатово е антично тракийско село, в което са се запазили могили и римски некропол, които представляват интерес за български и чуждестранни туристи.

Инфраструктура

В селото има един смесен магазин, кметство, пощенска станция, няма училище, нито детска градина. Има електричество и канализация.

Пътищата в селото са третокласни, но пък селото е само на около 3 км от Е-79;

Два пъти на ден минава автобусен транспорт за Сандански, Петрич и Благоевград.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: