ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лиляново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Лиляново
1 / 4

Лиляново е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, област Благоевград.

Отстои на 71 км югоизточно от гр. Благоевград, на 4 км североизточно от гр. Сандански, на 157 км южно от гр. София, на 27 км северозападно от гр. Мелник и на 30 км северно от българско-гръцката граница при с. Кулата.

През селото преминава пътят от гр. Сандански за курортната местност "Попина лъка".

Населението е приблизително 220 души.

Лиляново се намира в западните склонове на Среден Пирин, на надморска височина около 676 м. Край селото тече река Санданска Бистрица. На нея, североизточно от селото, са построени ВЕЦ-Лиляново и ВЕЦ-Попина лъка - от водната енергийна каскада Санданска Бистрица.

Климатът е преходно-средиземноморски с леко планинско влияние. Характеризира се с топло лято и мека зима.

Природните условия благоприятстват отглеждането на технически култури и развитието на животновъдството. Над селото се добива гранит, по открит способ.

Лиляново е благоустроено село - електрифицирано и водоснабдено. Тук има кметство, читалище (с женска група за автентичен фолклор и библиотека), пенсионерски клуб, футболен стадион и магазини. Здравно обслужване и учебни заведения има в гр. Сандански.

Туризъм

Селото е разположено на пътя за курортната местност "Попина лъка", която е изходна база за туристически преходи из Пирин планина. Там може да се отседне в хижите Попина лъка, Каменица и Туричка черква и да се посетят храм "Св. Пророк Илия" и красивия Попинолъшки водопад. В близост се намира парковия район "Каменица" от Национален Парк "Пирин", където се извисява и най-високият връх в Пирин планина – Вихрен (2914 м).

Само на 10 минути път с кола е общинския град Сандански, който е известен балнеологичен център. Уникалният климат на града и множеството минерални извори привличат туристи целогодишно.

Гр. Мелник се намира само на 27 км от Лиляново. Мелник е най-малкият град в България, известен със своите Мелнишки пирамиди и винарски изби.

Източници: www.sandanskibg.org
Снимки: Мирела, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: