ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Лозеница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Лозеница
1 / 9

Лозеница е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на 78 км югоизточно от гр. Благоевград, на 17 км в същата посока от гр. Сандански, на 172 км южно от гр. София, на 3 км западно от гр. Мелник, на 20 км северно от граничният пункт край с. Кулата и на 24 км североизточно от гр. Петрич.

Населението наброява приблизително 74 души.

Селото се разпростира в полите на Пирин планина, до бреговете на Мелнишката река. Надморската височина е 391 м. Характеризира се с хълмист, полупланински релеф и красиви панорамни гледки към целия район, включително и Мелнишките пирамиди.

Климатът е с ясно изразено средиземноморско влияние. Районът се характеризира с горещо, продължително лято, ранна пролет и меки зима и есен.

Климатът е благоприятен за лозарство, овощарство и ранно зеленчукопроизводство.

Лозеница е известна с отглеждането на лозови масиви, като един от най-специфичните е местният сорт Широка Мелнишка Лоза. Този сорт вирее само тук в песъчливо глинестите почви на района. Отглеждат се още Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран.

Най-голямата винарна за дегустации се намира в Лозеница. Тук се посрещат гости, организират се посещения на лозя и се провеждат професионални дегустации.

От тук минава пътя за гр. Мелник (3 км), който е обявен за културно-исторически резерват и град-музей. Няколко километра след градчето се намира и Роженският манастир. Манастирът е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и е с автобусни връзки до областния и общинския център. Общопрактикуващ лекар и стоматолог има в с. Склаве, което е само на 7 км разстояние. Учебни заведения има в общинския център - гр. Сандански. 

Текст: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: