ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Огняново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Огняново

Огняново е село в община Гърмен, Област Благоевград.

Местоположение

Разположено е в Западните Родопи, на десния бряг на река Канина. Общинският център гр. Гърмен  се намира на 4 километра северозападно, а най-близкият град е Гоце Делчев - на 10 километра на югозапад. София е на около 200 км,  Пловдив – на около 100км и Благоевград- на около 100 км.

В селото има 24 минерални извора, които са концентрирани в две находища. Първото е крайречно, разположено на 1.5 км северно от Огняново в района на Градските бани, а второто е профилакториум „Огняново”. Климатът позволява целогодишно лечение на костно-ставни, стомашни и ендокринни заболявания.

Забележителности

Една от  забележителностите  на селото са тъканите шарени черги. За целта се използват големи домашни станове, които заемат почти цялото пространство на една селска стая.

Изключително ценен исторически паметник представляват руините на римския град Никополис ад Нестум (IV век от н.е.), намиращи се само на 15 минути път с кола от балнеоложкия курорт "Огняновски минерални бани." Друга безценна културно-историческа забележителност е селото-музей Ковачевица. То съхранява специфичната родопска архитектура от времето на Българското Възраждане.

инфраструктура

Селото разполага с кметство, поща, кино, аптека, здравна служба, детска ясла и детска градина.

Има автобуси от София, Благоевград и Пловдив, които минават през селото.

 

Източник: http://bansko.net/ognyanovo        http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: