ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Поленица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Поленица
1 / 7

Поленица е село в Югозападна България. То се намира в община Сандански, Област Благоевград. 

Отстои на 66 км южно от гр. Благоевград, на около 2 км източно от центъра на гр. Сандански, на 72 км западно от гр. Гоце Делчев и на 25 км северно от граничния пункт край с. Кулата.

Селото се намира само на около 2 км разстояние от ж.п. гарата в гр. Сандански и главния път Е79 (Видин-София-Кулата-Солун).

Населението е приблизително 1170 души.

Село Поленица се разполага в полупланински район - в подножието на Пирин планина, в близост до котловината на река Санданска Бистрица. Намира се на надморска височина от 345 м.

Селището се намира в непосредствена близост до най-топлия български град през всички сезони - гр. Сандански. Тук слънчевото греене е най-продължително в страната - повече от 2 450 часа. Зимата е мека и топла, а средномесечните зимни температури са положителни.

Поленица е предпочитано място за живеене и инвестиция. Селището е застроено предимно с нови луксозни еднофамилни къщи, жилищни и хотелски комплекси, посрещащи гости целогодишно. Местността е известна със своите минерални извори и невероятни панорамни гледки към околностите. Тук се е намирала бившата ботаническа градина на гр. Сандански.

В Поленица има още кметство, начално училище, читалище, общопрактикуващ лекар и търговски обекти.

Туризъм

Поленица се е превърнала в курортно селище, благодарение на близостта си до курортния град Сандански, на своите минерални извори и на спиращите дъха красиви панорамни гледки. Местността е застроена с хотелски СПА комплекси, предлагащи комфорт и прекрасни условия за почивка на своите гости.

Град Сандански се слави като национален и международен балнеологичен курорт за лекуване на неспецифични и хронични белодробни заболявания. Градът е посещаван от туристи от Западна Европа и Скандинавските страни. Сандански се гордее с уникалния си градски парк, на чиято територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида.

На около 20 км от селото могат да се посетят най-малкият град в България - Мелник, известен с уникалните земни Мелнишки пирамиди и чудесните винарски изби, както и Роженският манастир "Рождество Богородично", който е най-голямата обител в пиринския край.

Източници: www.wikipedia.org
Снимки: Мирела 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: