ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Първомай

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Първомай
1 / 3

Първомай е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, област Благоевград.

В България има още едно селище, носещо същото име - гр. Първомай (община Първомай, област Пловдив).

Село Първомай отстои на 86 км югозападно от гр. Благоевград, на 6 км западно от гр. Петрич, на 22 км северозападно от българско-гръцката граница при с. Кулата и на 16 км източно от българско-македонската граница при ГКПП Златарево.

През селото преминава главният път за ГКПП Златарево. Редовен автобусен транспорт до общинския град, където има и ж.п. гара.

Селото е разположено в Петричко-Санданската котловина в най-ниската част между планините Беласица и Огражден, на надморска височина от 118 м. В близост тече река Струмешница, която се влива в река Струма.

Климатът е преходно-средиземноморски и е подходящ за отглеждане на всякакви плодове и зеленчуци, овощни дръвчета и някои субтропични растения. Зимата е мека, а лятото - горещо.

Първомай е сред най-младите населени места в България - признато за село едва от 1955 година. В момента със своите приблизително 3 500 жители Първомай е най-голямото село в община Петрич. Повечето от неговите жители са преселници от планинските села в Огражден.

Днес селото е много добре устроено, електрифицирано, водоснабдено, с канализационна система и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, средно общообразователно училище, обединено детско заведение, читалище, църква, пощенска станция, няколко лекарски и стоматологични практики, стадион, търговски обекти и шивашки цехове. Най-близкото полицейско управление е в гр. Петрич.

Забележителности и туризъм

Селото е удобен изходен пункт за изкачването на връх "Маркови кладенци" и високите части на Огражден планина. Местността "Маркови кладенци" е предпочитана зона за отдих от местните жители и посетители.

Традиционният събор на селото се провежда ежегодно на 1 май. Той е повод за провеждането на културни и спортни събития като състезания по народни песни и танци, футболен турнир на малки врати, турнир по шах, турнир по ловна стрелба, маратон и др., където много талантливи любители на тези занимания имат възможността да разкрият своите заложби.

В района могат да се посетят още:

Източници: bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: