ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Старчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Старчево
1 / 6

Старчево е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, Област Благоевград.

Отстои на 73 км южно от гр. Благоевград, на 10 км североизточно от гр. Петрич, на 22 км северозападно от българско-гръцката граница при с. Кулата, на 15 км западно от гр. Сандански и на 167 км югоизточно от гр. София. Намира се на главния път за ГКПП Златарево (28 км) при българско-македонската граница.

Населението е приблизително 610 души.

Село Старчево се намира в Петричката котловина в югоизточното подножие на Огражден планина. Надморската височина е 131 м.

Климатът е преходно-средиземноморски с горещо, продължително лято и мека зима.

Климатичните и природни условия са подходящи за развитието на животновъдство и отглеждането на земеделски култури. Землището на селото е засято с много лозови масиви, от които се произвежда вино.

Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено, с изградени съобщителни мрежи. Тук има кметство, читалище с певческа група и библиотека, пощенска станция, детска градина, стоматологичен център, черква, търговски обекти и къщи за гости. Тук се е сформирала и ловна дружинка за ловуване на пернат дивеч. Полицейски инспектор посещава селото веднъж седмично.

Туризъм

Старчево е известно с близостта си до популярната местност Рупите и природната забележителност Кожух планина. Рупите е мястото, където известната пророчица Ванга се е зареждала с енергия и е приемала посетители. Интерес представлява черквата "Св. Петка Българска", която привлича туристи целогодишно.

В селото местна забележителност е черквата "Св. Мина", на чийто празник се отбелязва и традиционният събор на селото (11 ноември).

Жителите и гостите на селото могат да посетят още село Марикостиново (17 км) - известен балнеоложки център с лековити минерални извори и най-малкият град в България - Мелник (20 км).

Текст: Мирела
Снимки: panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: