ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Струмяни

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Струмяни
1 / 3

Струмяни е село в Югозападна България. То е административен център на община Струмяни, област Благоевград.

Селото е разположено до международния път Е-79 София-Кулата. Отстои на 51 км южно от гр. Благоевград, на 170 км в същата посока от гр. София, на 74 км югозападно от гр. Банско, на 13 км северно от гр. Сандански и на 23 км в същата посока от граничен пункт Кулата.

Населението на селото е около 1000 души.

Струмяни се простира в долината на река Струма в полите на Пирин планина. Намира се на надморска височина от 128 м.

Климатът тук е типично преходно-средиземноморски. Пролетта настъпва рано, лятото е сухо и горещо, есента - дълга и топла, а зимата - мека. Средната януарска температура е 2,5 °C, а средната юлска температура около 24,3 °C.

Струмяни заема важно транспортно-географско положение. Оттук минава най-краткият път от столицата за съседна Гърция - първокласното международно шосе Е-79 (Калафат-Видин-София-Кулата-Солун-Атина) и ж.п. линията София-Кулата-Атина.

Селището е образувано през 1970 година от сливането на Гара Огражден и село Микрево. По-късно Микрево отново е отделено като самостоятелно селище.

Струмяни е с добра инфраструктура - снабдено е с електричество, вода, канализация, телефонна и радио мрежа, покритие на мобилните оператори и безжична интернет връзка. В селото има общински център, основно училище, детска градина, читалище, здравно обслужване - общопрактикуващ лекар и стоматолог, аптека, няколко банкови клона, поща, два хотела и магазини. Селото се обслужва от редовен автобусен и ж.п. транспорт.

В Струмяни има няколко функциониращи пекарни за производство на хляб и тестени изделия, няколко шивашки цеха и фирми за добиване и преработване на мрамор.

Основната част от обработваемата земя е разположена по поречието на р. Струма. Отглежда се тютюн, както и всички зеленчукови и овощарски култури познати в България. От животновъдството най-добре развито е отглеждането на овце.

Забележителности и туризъм

Село Струмяни се намира в полите на Пирин планина, в долината на река Струма. Реката изобилства с различни видове риба и е чудесно място за спортен риболов - черна мряна, скобар, костур, струмски гулеш, шаран, сом и раци.

Пирин планина предлага отлични възможности за разходка, излет сред природата, събиране на диворастящи плодове, спелеоложки експедиции, алпинизъм, делта и парапланеризъм. Национален парк "Пирин" очарова със своите вековни гори, високи върхове, красиви еделвайси и бистри езера и реки.

В село Илинденци (4 км) може да се посети уникалният Скулптурен парк, създаден от Арт фондация по инициатива на скулптора Иван Русев. Паркът е разположен на повече от 10 дка, където са експонирани творбите на редица български и чуждестранни автори. Впечатляващо естетическо въздействие се постига и с ефектното нощно осветление, акцентиращо върху отделни произведения, скулптурни елементи и Информационния център.   

Източници: www.strumyani.org
Снимки: http://bg.guide-bulgaria.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: