ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Яворница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Яворница
1 / 7

Яворница е село в Югозападна България. То се намира в община Петрич, Област Благоевград.

Селото се намира на около 17 км югозападно от град Петрич, 97 км южно от областния град Благоевград, 197 южно от столицата София,  на около 10 км югоизточно от границата с Македония при ГКПП Златарево и на 33 км северозападно от границата с Гърция при село Кулата.

Яворница е разположена южно от река Яворнишка, в северното подножие на планина Беласица, - район известен с името Подгорие. Най-ниските части на селото имат са на надморска височина от 190 метра, а най-високите са разположени непосредствено до планината на 500 метра.

Климатът е преходно-средиземноморски с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 890 души.
Яворница е добре устроено село - има основно училище, кметство, читалище, малък стадион, две църкви и параклис. Работят шивашки цех, магазин. Посетителите на селото могат да отседнат в уютен семеен хотел. Най-близките детски градини и медицински заведения са разположени в град Петрич.

Туризъм и Забележителности

В землището на селото са открити археологически останки от времето на Античността и Средновековието. В местността Гръка чука, северно от селото е локализиран тракийски могилен некропол  от 8 могили, от късния период на желязната епоха.

Яворница е предпочитана начална точка за туристически маршрути в природен парк "Беласица".

В района може да посетите и:

  • Национален парк-музей Самуилова крепост - част от 100-те национални туристически обекта;
  •  Местността Рупите / на около 23 км североизточно от Яворница/ - известна с минералните си извори и храма на пророчицата Ванга.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: