ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Звездица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Звездица
1 / 14

Звездица е село в Североизточна България, част от община Варна, област Варна. Намира се на 15 км югозападно от гр. Варна, на 12 км северозападно от варненският квартал Аспарухово и морският бряг. Селото е разположено на тихо и спокойно място, на около 2 км от езеро и гора.

обща информация

Селото е разположено върху Моминото плато над Варненското езеро и релефът е хълмисто-равнинен. От всички точки на селото се разкрива невероятна панорама към гр. Варна и езерото. Климатът е повлиян от близостта на Черно море и се характеризира с прохладно лято, дъждовна, но топла есен, мека зима с оскъдни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява близо 1 100 човека. Надморска височина - 150 м.

история

В средата на ХІХ век няколко семейства черкези и татари издигнали на това място бивака си, а после започнали да изграждат и своите домове. Наоколо се стелела гъста широколистна гора – материал за строеж, огрев и дивеч за препитание. Първите заселници разбирали това и се занимавали както с дърводобив, така и със скотовъдство. Обикнали мястото, което ставало все по-многолюдно и по-оживено. Дали му името Кьоклуджа /корен/. Защото мястото било хубаво, място, на което да пуснат корени.
Днес селото има добре изградена инфраструктура. Сбъдват се мечтите на първите заселници, подирили тук щастие. Сбъдват се и помислите на кръстниците на селото - да го направят красиво като утринна звезда.

 

инфраструктура

В Звездица има ЦДГ, читалище с библиотека, православен храм осветен през 1935 г, магазини, кафенета, лекарски кабинет, пощенски клон, кметство, къщи за гости, хостел.
Жителите на селото могат да се възползват от всички съвременни комуникации - цифрова телефонна централа, покритие на всички мобилни оператори, кабелен интернет, кабелна телевизия. Пътищата са в отлично състояние. Редовен автобусен транспорт /линия №36/ свързва селото с град Варна, като интервалът на автобусните курсове е 60 минути.
Красивата природа, непосредствената близост до морето, чистият въздух и красивата природа са само няколко от преимуществата на Звездица. Струва си да отбележим още любопитния факт, че улиците в селото носят имена на небесни тела, като "Касиопея", "Сириус", "Венера" и много други, което на повечето посетители се струва изключително забавно.
Голяма част от местните хора са варненци, които са избрали да се установят в тихото и спокойно село и пътуват ежедневно до работните си места в града.

 

перспективи за развитие

Звездица е предпочитана дестинация за много запалени любители на лова, тъй като горите в района са богати на дивеч. В последните години селото привлича все по-голям брой туристи, особено през летния сезон, а поради близостта му до морския бряг и до града част от тях решават да се заселят трайно в селото или да си купят къща, в която да прекарват летните месеци.
Разработен е проект за построяването на яхтено пристанище на Варненското езеро, което ще доведе до допълнително разрастване на селото и развитието му като туристическа дестинация.

 

Източник: www.bgvakancia.com, интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: