ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Изворско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Изворско
1 / 11

Изворско е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 10 км от гр. Варна, на 5 км гр. Аксаково, на 4км от Аерогара Варна, на 8км от Морска гара и на 25км от Златни пясъци.

 

обща информация


В миналото селото се е казвало Дервент. Населението е над 900 човека. Надморска височина - 304 м. Релефът е равнинно-хълмист. Климатът спада към умерено-континенталната климатична област Северно Черноморие. Есента обикновено е тиха, топла и продължителна, пролетта е влажна и ветровита, лятото - прохладно, а зимата - мека.

инфраструктура

В Изворско има основно училище, ЦДГ, читалище с библиотека, лекарски кабинет, православен храм построен през 1860 г., парк, детски площадки. До селото ще бъде построен завод за строителни смеси на световноизвестната фирма WEBER. С него се слага началото на нова бизнес зона, която ще отговаря на всички екологични изисквания. На 4 км от селото има бензиностанция. Селото е водо- и електроснабдено, функционира цифрова телефонна централа. Пътищата са в много добро състояние. Редовен градски транспорт свързва Изворско с гр. Варна и околните села. Има покритие на всички мобилни оператори. Основно преимущество е близостта до гр. Варна и всички удобства и услуги, които предлага големият град.

 

природа

Природата около селото е съхранена и екологично чиста. Развива се предимно земеделие и животновъдство. В близост до селото, сред вековна гора преминава река Батова, има и малък язовир. Районът предлага чудесни възможности за развитие на ловен, риболовен, селски и еко-туризъм.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: