ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Комарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Комарево
1 / 5

Комарево е село в Източна България, част от община Провадия, област Варна. Намира се на 10 км югозападно от град Провадия и на около 54 км западно от гр. Варна.

обща информация

Разположено е в красива местност сред изобилие от зеленина, където идилично се съчетават равнинни и хълмисти местности с разнообразни гори. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с прохладно лято, слънчева и тиха есен, снежна зима и свежа пролет. Населението наброява около 450 жители. Надморска височина - 60 м.

инфраструктура


Селото е тихо и спокойно, с добре изградена инфраструктура - напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в добро състояние. Има покритие на всички мобилни оператори. В Комарево има кметство, хранителни магазини, поща, православен храм построен през 1870 г, механа, кафене, читалище с библиотека, малък парк. През последните няколко години в селото са построени много нови къщи. Здравна служба и училище има в близкото село Блъсково - на 6 км от Комарево.
Ежедневен градски транспорт свързва селото с градовете Варна и Провадия и околните села.

природа


През селото минава река Главница, която се влива в Провадийската река. Около селото има няколко язовира, а язовир Цонево /третият по големина в България/ е на 20 км.
Районът е екологично чист и в него се намира защитена зона за опазване на диви птици. Притегателна дестинация за любителите-орнитолози. Землището на Комарево е богато на археологически находки, които доказват, че тези земи са били обитавани още в древността.

 

поминък и перспективи


Основният поминък на местните хора е земеделието - отглеждат се пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. През последните години се развиват и пчеларство и билкосъбиране, за които в районът има отлични условия.
Отличното месторазположение, богати природни дадености и близостта до общинският център Провадия са отлични предпоставки за развитието на селски, риболовен и еко-туризъм.

Източници: www.selo.bg, www.wikipedia.com
Снимки: с любезното съдействие на Наталия Стефанова

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: