ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Куманово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Куманово
1 / 6

Куманово е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна. Намира се на 11 км от гр. Варна, на 17 км от гр. Аксаково и на 8 км от морският бряг и на 22 км от кк. Златни пясъци.

обща информация

Въпреки, че селото е разположено само на десетина километра от град Варна, средната надморска височина на селото е 309 метра. То е известно с чистия си въздух и здравословен климат, благоприятен за лечение на болести на дихателната и сърдечно-съдовата системи. Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът е умерено-континентален повлиян от близостта на Черно море - лятото е прохладно, есента дъждовна, зимата мека, но ветровита с оскъдни снеговалежи, пролетта е слънчева и прохладна. Населението наброява около 400 човека, като през летният период се увеличава до 800.
Старото име на Куманово е било Ени кьой, което в буквален превод от турски означава "ново село".

инфраструктура

В селото има два хранителни магазина, пивница, православен храм, кметство, пощенски клон, читалище, малък парк.
Куманово е напълно електрифицирано и водоснабдено, има и около 80 кладенеца. Изготвен е план за изграждане на битова канализация, като голяма част от местните жители са изразили желание да подпомогнат проекта със своя доброволен труд. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт /линия №24/ свързва селото с гр. Варна. Къщи в Куманово са закупили няколко британски и немски семейства, като част от тях пребивават целогодишно.
Планира се и откриването на полицейски участък в селото.

перспективи за развитие

Жителите на Куманово пътуват ежедневно до работните си места в морската столица. Край селото се намира една от големите частни кравеферми в областта, в която се отглеждат над 400 животни.
Въпреки икономическата ситуация през последните няколко години, цените на имотите в селото не падат и чужденците не обявяват българските си домове за продан. Всяка година се увеличава броят на младите семейства, които пребивават в селото целогодишно, привлечени от близостта до морската столица и здравословния климат.
Голяма част от земеделските земи край селото са с променен статут и са подходящи за промишлено и курортно строителство. Чуждестранна фирма е купила 5 декара в землището на Куманово за изграждането на вилно селище. Одобрен е проект за построяването на малка фабрика за производство и бутилиране на олио, а местни бизнесмени планират изграждането на няколко модерни цеха за промишлено производство в покрайнините на селото.

забележителности

  • Православният храм „Света Троица“ е осветен през далечната 1832 година във време когато България все още е била под Турско владичество. Тогава е имало разпореждане от турската администрация всички православни храмове да са наполовина вкопани в земята. И днес църквата е действаща и е архитектурен и културен паметник. Преди няколко години по инициатива на миряните тя е ремонтирана и реставрирана. По случай 130-тата годишнина е поставена и втора по-малка камбана.
  • В ниската част на селото се намира аязмо, естествен извор, за лечебната сила на чиито води се носят легенди.Източник: Мирела
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: