ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Приселци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Приселци
1 / 9

Приселци е село в Североизточна България. То се намира в община Аврен, Област Варна и е на около 4 км от село Близнаци, Област Варна и на 15 км от гр. Варна. 
Селото е с динамичен облик и добра инфраструктура.

обща информация

Приселци е разположено на източните скатове на Авренското плато с надморска височина 194 м. Селото стои на 15 км. от гр. Варна и на 6 км. от курортното селище "Камчия". През селото преминава главният път за гр. Бургас. Старото му име е Мемиш суфалар.
Населението наброява около 1300 постоянни и временни жители, част от които англичани и руснаци. 
В близост до с. Приселци се намира Варненския кв. "Галата" и залива "Паша дере", разположен в живописен район с още непокътнати плажове. 

История

Името на селото идва от заселелите се там на няколко бежански вълни хора от източна Тракия, в периода от Освобождението до 1913 година.


Икономика

Структуроопределящи отрасли – селско стопанство, туризъм, производство и услуги
Като промишлени сектори се развиват главно хранително - вкусовата промишленост, шивашката промишленост, дърводелството, мебелното производство.
Туризмът е представен от туристическите обекти - комплекс “Камчия”, ханът на Хаджи Кольо и воден басейн "Рибарника".
В известна степен е развито земеделието, овощарството и лозарството, а в последните години и строителството. Районът има традиции във винопроизводството.

Възможност за инвестиции

С надморска височина от 109 м и на 5 км от Черно море, с. Приселци е много добър агротехнически район, съществува черешов масив на площ от 1000 дка, засадени са 70 дка нови черешови насаждения. Село с многобройни новостроящи се къщи, придаващи модерен и динамичен облик с отлични, атрактивни възможности за живеене на работещи в областния град.

инфраструктура

Много добра пътно – транспортна връзка с областният център Варна, с. Близнаци и кк «Камчия», добра пътна връзка с другите населени места от общината. Много добра плътност на телефонизацията – цифрова телефонна централа. Център за информационно обслужване на населението, интернет услуги, пощенски клон. Добре изградена водопроводна мрежа. Две бензиностанции, газстанция. Кабелна телевизия. В селото има и център за спешна и неотложна медицинска помощ, 2 лекарски практики, аптека.

Образование и култура

На територията на с. Приселци са създадени добри условия за образованието на децата. Функционират основно училище "Д-р Петър Берон", целодневна детска градина "Щурче", читалище "Просвета", детски танцов състав, библиотека.
Интерес представлява пресъздаване на традиционен обичай "Пали кош" - единствен в областта.
Празник на населеното място - втори Юни.

 

Източници: http://www.avren.org/, http://bg.wikipedia.org/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: