ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Просечен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Просечен
1 / 4

Просечен е село в Североизточна България, част от община Суворово, област Варна. Селото е разположено между градовете Девня и Суворово, на около 30-на километра от Варна, на 5 км югозападно от с. Чернево и на 9 км югозападно от гр. Суворово.

обща информация

Климатът е умерено-континентален и се характеризира с прохладно лято, слънчева пролет, мека зима с обилни снеговалежи и хладна пролет.  Ветровете са с преобладаваща северна, североизточна и северозападна посока. Това практически не допуска вредни емисии от химическите заводи в Девненската низина. Района на община Суворово е един от районите в България с най-много слънчеви дни в годината. Релефът е хълмисто-равнинен. Населението наброява около 26 човека. Надморска височина 353 м. Старото име на селото е било Боаз кесен.

Селото е напълно водоснабдено. Пътищата са в добро състояние. Най-близкият магазин се намира в с. Чернево, а в гр. Суворово има здравна служба. Има редовен ЖП-транспорт от и до гр. Варна от с. Чернево.

Климатът е благоприятните атмосферни условия обуславят производството на плодове и зеленчуци с високо качество. В селото има голяма ферма за птици. Екологично чистия район, прохладното лято и меката зима предлагат възможности и за отдих и туризъм.

Просечен е прекрасна дестинация за туризъм или живеене за хора, които ценят и търсят тишина, спокойствие и близък контакт с природата в нейния най-чист вид!

забележителности


Просечен е известно най-вече със своята гора. Има туристически маршрути, които започват пътя си от хотелски комплекс „Барите“ след с. Чернево, и които водят към красотите на местната природа, като на ключови места има удобни дървени пейки и навеси с огнище или пещ, където може да се приготви храна. Гората на селото е много зелена, пътеките са поддържани, има богато биоразнообразие и е любимо място на местните гъбари. Има и табели към ключовите места, до които може да се отиде, а именно Извора, Сухата Чешма, Червената чешма.

  • Извора - слиза се в малко дере навътре в гората, откъдето водата извира направо от земните недра. Образува се малка рекичка, до която има дървени пейки и маса, както и огнище със скара. През лятото е изключително прохладно и много зелено. На склона от другата страна на извора има невероятно красива поляна, която се простира покрай нива. На тази поляна ще намерите огнище, както и една малка колибка, построена от клони и суха трева. Най-подходящото време за посещение на тази поляна е ранният следобед, тъй като тогава слънцето кара въздуха да трепти и обстановката става почти вълшебна.

 

  • Сухата чешма - водата е годна за пиене, има и навес, под който дори и в по-неприветливо време може да се събере цяла компания. Отскоро доскорошното огнище е превърнато в пещ, за да можете да опечете нещо вкусно независимо от метеорологичните условия. Ако минете оттам, не пропускайте да видите малкия водопад, който се намира на няколко метра по-надолу. Интересното при водопада е, че тече през корените на дърво, които преминават през тънкия слой земна почва и отдолу висят във въздуха.


Източник: интернет
Снимки: Мирела и интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: