ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Слънчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Слънчево
1 / 6

Слънчево е село в Североизточна България, част от община Аксаково, област Варна.

Намира се на 17 км западно от гр. Варна и на 10 км от общинският център Аксаково.
Релефът е хълмисто-равнинен. Климатът - умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море. Лятото е прохладно, есента - топла, зимата - мека с оскъдни снеговалежи, а пролетта - слънчева. Населението наброява 907 човека, но постоянно живеещите в селото са около 1200. Надморска височина - 100 м.

история

Старото му име е било Гюн ялъсъ, което в буквален превод означава слънчево място. Според местни историци селото е било създадено от мюсюлмани преди около три века, но исторически документи за това няма. При сондажни разкопки е разкрито праисторическо селище на склона над Слънчево. То е възникнало там заради южното изложение и невъзможността да бъде наводнявано. Установено е, че по време на похода на полския крал Владислав III Варненчик един от рицарските отряди е станувал край Слънчево.

инфраструктура

В селото има 4 хранителни магазина, читалище, кметство, поща, здравна служба, кафене, православен храм, паметник на загиналите във войните. Основното училище в селото е открито през 1882 г. Днес най-малките деца учат в Игнатиево, като общината им е осигурила безплатен транспорт. Част от по-големите се обучават в различни училища във Варна, но повечето от тях пътуват всеки ден. Църковният храм „Свето Възнесение Господне“ е осветен през 1899 г. Тогава по-заможните жители на селото подаряват първите икони. Преди осем години той е ремонтиран основно.
Тъй като през последните години населението на Слънчево се е увеличило почти два пъти и броят на младите хора и децата непрекъснато нараства, кметът и жителите на селото правят постъпки за изграждане на младежки дом.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено - централен водопровод и 50-60 кладенеца. Пътищата са в много добро състояние. Жителите на Слънчево могат да се възползват от всички съвременни комуникации:
телефонна централа, сателитна телевизия, интернет. Има покритие на всички мобилни оператори. Редовни автобусни линии с номера 43 и 43А свързват селото с гр. Варна и гр. Аксаково.

икономика и развитие

Природните и климатични условия в района са подходящи за развитието на селското стопанство - лозарство и зеленчукопроизводство. Около и в селото има много частни предприятия - свинеугоителен комплекс, птицекомбинат, бетонов възел и два дърводелски цеха. В селото практически няма безработица и неговите жители се радват на добър жизнен стандарт. Районът предлага отлични възможности за инвестиции благодарение на близостта на Слънчево до гр. Варна, магистрален път, летище и пристанище. Активното строителство на новите и модерни къщи и вили започнало преди десетилетие, когато много варненци успели да си купят изгодно парцели. В момента в селото имоти почти не се продават, а цената на новите остава стабилна.

забележителности

Природната забележителност Побити камъни е разположена в землището на село Слънчево, около старият път за София и Варна, на приблизително 18 км от град Варна. Феноменът е известен още като Каменната гора и представлява изправени колони с височина до 7 метра, разпростиращи се на територия от 246 хектара.
Конусовидните и цилиндричните фигури формират общо 14 групи, разпределени в територия, която обхваща
варненската низина в нейната най-западна част. Смята се, че феноменът се е появил преди над 50 млн. години, а местността вероятно е била дъно на море. Според последните хипотези Побитите камъни са се образували край природни газови извори. "Побити камъни" са обявени за защитена от държавата забележителност през 1937г., не само заради уникалните колони, но и заради фауната на местността, в която се срещат световно защитени растителни и животински видове. Работно време: лято 9.00-19.00 ч, без почивен ден зима - 10.00-17.00 ч., събота и неделя – почивни дни. Цена на билета - 3 лева

Източници: http://bg.wikipedia.org; http://www.narodnodelo.bg; http://www.trivago.bg
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: