ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кесарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Кесарево

Село Кесарево е разположено на границата между Предбалкана и Дунавската равнина, в община Стражица, област Велико Търново.

Местоположение


Кесарево е разположено в североизточната част на област Велико Търново. Намира се на 12 км от Стражица, на 30 км от Велико Търново. София е на 250 км, а Варна на 180 км.

Туризъм


Намира се в слабо хълмиста местност в подстъпите на Предбалкана в екологично чист район. Подходящо е за лов, поради близостта си до планината и голямото животинско разнообразиe представено от сърна, благороден елен, дива свиня, язовец, лисица, вълк и зайци.

Климата в района е умерен и това благоприятства за отглеждането на много селскостопански култури. Зърнопроизводство, лозарство, зеленчукопроизводство, млечно животновъдство, птицевъдство, пчеларство и дърводобив са основните отрасли в района.

През селото минава Стара река, която извира при прохода Вратник в Елено-Твърдишката част на Стара планина. Реката дели средния от източния дял на Предбалкана и е идеална за практикуване на спортен риболов, на еко и селски туризъм. Има големи възможности за инвестиция в областта на туризма и селското стопанство в района на Кесарево.

Архитектурата в района е интересна, като повечето къщи са във възрожденски стил.

В близост до с. Кесарево се намира защитената местност “Железарци”, където могат да се наблюдават характерни горски насаждения.

Друга атракция е извора на “Света Марина”, който извира веднъж годишно. Според местните жители той има
лечебна сила. В селото има и стария римски път, който е много привлекателен за туристите.

Две селски къщи настаняват туристи, като предлагат всички необходими удобства.

Инфраструктура


В селото има кметство, основно училище, читалище, целодневна детска градина,  църква, шивашко предприятие, птицекланица, няколко магазина и сладкарница. Снабдено е с ток, вода, има и кабелна телевизия.

Пътищата в селото са третокласни, но пък Кесарево се намира само на 1км от главният път София-Варна, което улеснява връзките му с по-големите общини и села в района.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: