ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мийковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Мийковци
1 / 2

Мийковци е село разположено в северна България, част от Община Елена, Област Велико Търново.

Отстои на около 50 км югоизточно от гр. Велико Търново и на 13 км югоизточно от гр. Елена.

Релефът е нископланински, с надморската височина от 649 м. Лятото е слънчево и прохладно, а зимата мека и снежна.

Инфраструктурата на Мийковци включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, интернет и телефонизация. Има редовен автобусен транспорт от и за гр. Елена.

Постоянно живущите в селото са около 50 души.

В селото работи кметство, пощенска станция и църква. Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти, кафенета и ресторанти. Общопрактикуващ лекар обслужва населението на Мийковци.

Туризъм и забележителности

Районът около селото е много подходящ за туризъм. В центъра на селото има карта за ориентиране в района.

В близост до селото се намира добре поддържана екопътека по поречието на Топлата река. На около 800 м от селото, е изградена ски писта с дължина около 500 метра, обслужвана от ски влек. В околностите на Мийковци се намират множество хижи и до тях водят живописни туристически пътеки, които са добре обозначени. Развиват се още конният туризъм, ловният туризъм и етнографският туризъм.

Наблизо се намира най-старият български резерват „Бяла крава” и в района му има мечки, вълци, диви прасета, чакали, сърни, сръндаци и кошути.

Около селото има 5 разработени веломаршрута. В селото се предлагат всякакви видове туристически услуги и екипировка. Могат да бъдат наети квалифицирани планински водачи, инструктори за въжен тролей, алпийски рапел, воден алпийски рапел, спортно или скално катерене.

За любителите на по-малко екстремните почивки в селото и околността се организират пикници и чевермета с дегустации на типични за Еленския Балкан кулинарни специалитети.

Източници: www.naselo.net, www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.naselo.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: