ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Велковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Велковци

Велковци е планинско село в община Елена, област Велико Търново.

Местоположение


Разположено е в подножието на връх Острец в Стара планина. Намира се  само на 5 км. от възрожденският град Елена, на 6 км. от ски- пистата в село Мийковци. Разстоянието до гр. Велико Търново е 45 км., до столицата- 212 км., а до гр. Варна- 215 км.

Туризъм


Просторите на Елено-твърдишкия балкан подхранват множество малки бързотечащи реки, в които плува балканска мряна и кефал. Лятно време рекичките предоставят условия за къпане, а поляните край тях възможности за летуване. Много са и местата, подходящи за еднодневни излети.

На 10 км. от селото има добре поддържана екопътека по поречието на Топлата река. Има и няколко живописни туристически пътеки, които са добре обозначени. Изградена е ски писта с дължина около 500 метра, обслужвана от ски влек. Развиват се още конният, ловният, риболовният и етнографският туризъм.

Нараства и броят на квартирите и ваканционните къщи, в които се предлагат отлични условия за почивка, механа както и балкон с изглед към Стара планина. Те посрещат гости целогодишно.

Инфраструктура

В селото има магазин, барче, поща и добри комуникации с близките селища, както и възможности за посрещане на все по-големия брой туристи, открили това прекрасно кътче на България.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: