ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Габровци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Габровци
1 / 3

Габровци е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 19 км южно от Велико Търново, на 7 км югозападно от град Килифарево и на около 240 км източно от столицата София.

Разположено е на надморска височина от 404 м, на брега на река Йеньойца, която е приток на река Белица. Климатът се характеризира с топло лято и студена, снежна зима.

Населението наброява около 40 души. Има редовен автобусен транспорт от и до Велико Търново два пъти на ден.

В селото има кметско наместничество, читалище, конна база и къща за гости. В Габровци са открити два минерални извора. Най-близко разположените училище и детска градина се намират в град Килифарево. Медицинското обслужване е поето от болничните заведения в град Велико Търново.

 

Забележителности:

В селото могат да се видят църквата „Свети Димитър”, както и родната къща на опълченеца Петър Дончев

В град Килифарево, гостите на Габровци могат да посетят:

  • Църквите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Богородица” са запазили икони от XIX в.
  • Читалище „Напредък” е основано през 1882 г. В него има самодеен колектив.
  • Историческият музей е разположен в Саралиевата къща, построена в началото на XIX в. Експозицията включва оригинални материали, фотоси, схеми и документи, които разкриват икономическата, политическата и културната история на Килифаревския край от древността до наши дни.
  • Часовниковата кула се намира в непосредствена близост до музея. Построена е преди повече от 200г. и днес е един от символите на Килифарево.

Килифаревският манастир “Рождество Богородично” е разположен на около 6 км североизточно от Габровци. Той е основан от Теодосий Търновски през периода 1348 и 1350 г. Днес, манастирът е един от най-посещаваните в страната и е част от 100-те национални туристически обекта.

Източници: http://veliko-turnovo.bg, bulgarian-mountains.com, gabrovtsi.org
Снимки: panoramio.com, gabrovtsi.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: