ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дражинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Дражинци
1 / 7

Дра̀жинци е село в Северозападна България. То се намира в община Ружинци, Област Видин.

Отстои на 6 км североизточно от с. Ружинци, на 62 км южно от град Видин, на 27 км североизточно от град Белоградчик, на 40 км югозападно от Лом и на около 161 км северозападно от София.

Покрай Дражинци преминава река Лом. Надморската му височина е 168 метра. Климатът се характеризира с топло и сравнително сухо лято, докато зимата е студена.

Селото е разположено по средното течение на река Лом. Реката заобикаля от три страни селото. С шосейния път Лом – Белоградчик селото е свързано със солиден мост. От четвъртата страна на селото се намира "Брега" - не много високо, но живописно предпланинско възвишение.

Населението на Дражинци наброява около 180 души.

В селото има кметство, здравна служба, поща, три кръчми с магазини и църква.  В центъра на селото има парк с камбанария и чешма. В миналото е имало училище и детска градина. Сега поради липса на деца те са разрушени. Действащи училище и детска градина, както и медицинска помощ има в общинския център - с. Ружинци. Най-близо разположената болница се намира в град Видин.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТУРИЗЪМ:

Покрай селото преминава река Лом, а на  7 км. северно е яз. Дреновец, подходящи за плаж и риболов. В района на язовира се намира Хайдушкото кладенче.

Интересни са двете чешми - Горна и Долна.

Близо до Дражинци се намира една чудно красива местност - Лъката - с вековни липови дървета.

Белоградчишките скали са естествени скални образувания, намиращи се на около 23 км от селото в град Белоградчик. Те са част от Стоте национални исторически обекта.

Пещера „Магурата” е най-голямата пещера в страната, която се намира на 42 км от селото.

Източници: http://www.drajinci.com, http://bg.wikipedia.org.
Снимки: https://www.facebook.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: