ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крамолин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Крамолин
1 / 2

Крамолин е село в община Севлиево, област Габрово.


Отстои  на 28 км северно от гр. Севлиево, на 55 км северозападно от гр. Габрово,  на 40 км източно от гр. Ловеч, на 10 км североизточно от гр. Сухиндол, на около 60 км югоизточно от гр. Плевен, на 70 км западно от гр. Велико Търново и на около 180 км североизточно от София

Разположено е на брега на река Мъгър, на надморска височина от 385 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена, снежна зима.

Населението наброява около 500 души. Има редовен автобусен транспорт до град Севлиево.

В Крамолин са иградени електропреносна и водоснабдителна системи, има обхват на мобилните оператори. В селото функционират кметство, поща, основно училище, целодневна детска градина и здравен пункт с четирима общопрактикуващи лекари. Има магазини и винарна. Най-близката болница и медицински център се намират в град Севлиево.

Наименованието на селото идва от старобългарската дума „крамола”, което означава „свада”.

В Крамолин има частен музей, в който са изложени сечива, предмети от бита и други интересни предмети. В центъра е разположен паметник с часовникова кула, на който са изписани имената на загиналите от четата на Христо Ботев и в Освободителната война. Обявен е за паметник на културата. Църквата „Вознесение Господне” е културно-исторически паметник. Тя е построена през 1898 г. и е основно реновирана през 2003г.

Крепостта „Градът” е разположена на около 4 км от Крамолин. От някогашния замък са се запазили останки от крепостни стени с височина над 3 метра и основи на средновековни църкви.  Предполага се, че името на селото идва от водените ожесточени битки за защита на крепостта.

На около 7 км се намира язовир "Александър Стамболийски" , където има чудесни условия за риболов. 

Съборът на Крамолин се провежда в началото на юни, а празникът на селото е на 22 септември.

Източници: blog.bghttp://devetashkoplato.zabelejitelnosti.info/, sevlievo.net
Снимки: http://devetashkoplato.zabelejitelnosti.info/, panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: