ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ловнидол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Ловнидол

Ловнидол е село в община Севлиево, област Габрово

Отстои на 13 км югоизточно от Севлиево, на 20 км северозападно от Габрово, на 22 км западно от Дряново и на около 190 км североизточно от София.

Разположено е в Предбалкана, на надморска височина от 500 м.
Населенито му наброява около 350 души, като няколко семейства от Англия също притежават имоти в селото. Има редовен транспорт от и до Севлиево.

В Ловнидол функционират няколко хранителни и смесени магазини, църква и ресторант. Има покритие на мобилни опратори, кабелна телевизия и интернет. Най-близко разположените учебни заведения, детски градини и болници се намират в град Севлиево. На около 5 км от селото има язовир.

В близост до Ловнидол могат да се посетят следните забележителности:

Само на 25 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и дряновската еко пътека.
В град Севлиево туристите могат да посетят Архитектурно-историческия комплекс „Дандолови къщи”,Паметникът на свободата, Часовниковата кула, Домът на културата и много други.

Източници: Мирела
Снимки: panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: